Breaking News

Education

YoungBites. Dated: 5/10/2017 11:07:08 AM

Competitive exam series
Chemistry
1. The nucleus of an atom consists of
A. electrons and neutrons
B. electrons and protons
C. protons and neutrons
D. All of the above
Answer: Option C
2. The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its
A. molality
B. molarity
C. normality
D. formality
Answer: Option A
3. The most electronegative element among the following is
A. sodium
B. bromine
C. fluorine
D. oxygen
Answer: Option C
4. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is
A. Na
B. Ag
C. Hg
D. Fe
Answer: Option D
5. The number of d-electrons in Fe2+ (Z = 26) is not equal to that of
A. p-electrons in Ne(Z = 10)
B. s-electrons in Mg(Z = 12)
C. d-electrons in Fe(Z = 26)
D. p-electrons in CI(Z = 17)
Answer: Option D
6. The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called
A. smelting
B. roasting
C. calcinations
D. froth floatation
Answer: Option A
7. The molecules of which gas have highest speed?
A. H2 at -73oC
B. CH4 at 300 K
C. N2 at 1,027oC
D. O2 at 0oC
Answer: Option A
8. The oldest rocks in the earth's crust were once molten, and came from deep inside the earth. The molten rock, called magma, spewed out in volcanic eruptions during the earth;s early life and solidified into hard rock's called
A. granite
B. basalt
C. igneous rocks
D. sedimentary rocks
Answer: Option C
9. The law which states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is
A. Dalton's law
B. Gay Lussac's law
C. Henry's law
D. Raoult's law
Answer: Option C
10. The main buffer system of the human blood is
A. H2CO3 - HCO3
B. H2CO3 - CO32-
C. CH3COOH - CH3COO-
D. NH2CONH2 - NH2CONH+
Answer: Option A
11. The gas present in the stratosphere which filters out some of the sun's ultraviolet light and provides an effective shield against radiation damage to living things is
A. helium
B. ozone
C. oxygen
D. methane
Answer: Option B
12. The most commonly used bleaching agent is
A. alcohol
B. carbon dioxide
C. chlorine
D. sodium chlorine
Answer: Option C
13. The nucleus of a hydrogen atom consists of
A. 1 proton only
B. 1 proton + 2 neutron
C. 1 neutron only
D. 1 electron only
Answer: Option A
14. The heat required to raise the temperature of body by 1 K is called
A. specific heat
B. thermal capacity
C. water equivalent
D. None of the above
Answer: Option B
15. The nuclear particles which are assumed to hold the nucleons together are
A. electrons
B. positrons
C. neutrons
D. mesons
Answer: Option D
16. The mass of P4O10 that will be obtained from the reaction of 1.33 gram of P4 and 5.07 of oxygen is
A. 2.05 gram
B. 3.05 gram
C. 4.05 gram
D. 5.05 gram
Answer: Option B
17. The octane number of zero is assigned to
A. 2-methyl octane
B. n-heptane
C. iso-octane
D. 3-methyl octane
Answer: Option B
18. The metal that is used as a catalyst in the hydrogenation of oils is
A. Ni
B. Pb
C. Cu
D. Pt
Answer: Option A

 

Face to Face

Face To Face With Ch Zulfkar / Protection of consumer rights is my prime motive: Ch Zulfkar... Read More
 

FACEBOOK

 

Twitter

 
 

Daily horoscope

 

Weather