Breaking News

Education

YoungBites. Dated: 5/8/2017 2:26:05 PM

Competitive exam series
Industrial Engineering and Production Management
1. The aim of value engineering is to
A. find the depreciation value of a machine
B. determine the selling price of a product
C. minimise the cost without change in quality of the product
D. all of the above
Answer: Option C
2. In time study, the rating factor is applied to determine
A. standard time of a job
B. merit rating of the worker
C. fixation of incentive rate
D. normal time of a worker
Answer: Option D
3. Gantt chart is used for
A. inventory control
B. material handling
C. production schedule
D. machine repair schedules
Answer: Option C
4. The main object of scientific layout is
A. to produce better quality of product
B. to utilise maximum floor area
C. to minimise production delays
D. all of these
Answer: Option D
5. The probabilistic time is given by (where to = Optimistic time, tp = Pessimistic time, and tn = Most likely time)
A.
B.
C.
D.
Answer: Option D
6. In value engineering, the term value refers to
A. manufacturing cost of the product
B. selling price of the product
C. total cost of the product
D. utility of the product
Answer: Option D
7. In inventory control theory, the economic order quantity is
A. average level of inventory
B. optimum lot size
C. capacity of a warehouse
D. lot size corresponding to break-even analysis
Answer: Option B
8. Production cost refers to prime cost plus
A. factory overheads
B. factory and administration overheads
C. factory, administration and sales overheads
D. factory, administration, sales overheads and profit
Answer: Option A
9. A systematic job improvement sequence will consist of
A. motion study
B. time study
C. job enrichment
D. all of these
Answer: Option D
10. Work sampling is applied for
A. estimation of the percentage utilisation of machine tools
B. estimating the percentage of the time consumed by various job activities
C. finding out time standards, specially where the job is not repetitive and where time study by stop watch method is not possible
D. all of the above
Answer: Option D
11. Military type of organisation is known as
A. line organisation
B. functional organisation
C. line and staff organisation
D. line, staff and functional organisation
Answer: Option A
12. When slack of an activity is negative
A. it represents a situation where extra resources are available and the completion of project is not delayed
B. it represents that a programme falls behind schedule and additional resources are required to complete the project in time
C. the activity is critical and any delay in its performance will delay the completion of whole project
D. all of the above
Answer: Option B
13. The procedure of modifying work content to give more meaning and enjoyment to the job by involving employees in planning, organisation and control of their work, is termed as
A. job enlargement
B. job enrichment
C. job rotation
D. job evaluation
Answer: Option B
14. Fixed position layout is also known as
A. analytical layout
B. synthetic layout
C. static product layout
D. none of these
Answer: Option C

 

Face to Face

Face To Face With Ch Zulfkar / Protection of consumer rights is my prime motive: Ch Zulfkar... Read More
 

FACEBOOK

 

Twitter

 
 

Daily horoscope

 

Weather